Веган шоколадов солен карамел, от Лили Гелева
Супер вкусен шоколадов солен карамел!
Време за приготвяне:
30 – 35 мин
Продукти:
50 г ‘небрежно’ обелени Печени фъстъци
За блата:
100 г сурови Орехи
100 г сурови Бадеми
1 с.л. Фъстъчен тахан
1 с.л. разтопено Кокосово масло &NOTHING MORE
щипка Хималайска сол &NOTHING MORE
За соления карамел:
200 г натурални Фурми
1 ч.ч. Растително мляко по избор
3 с.л. разтопено Кокосово масло &NOTHING MORE
Ванилия
щипка Хималайска сол &NOTHING MORE
За шоколада:
5 с.л. разтопено Кокосово масло &NOTHING MORE
5 с.л. сурово Какао на прах &NOTHING MORE
3-4 с.л. Агаве / Сироп от фурми / Кленов сироп
щипка Хималайска сол &NOTHING MORE
Приготвяне:
Ядките за блата се почистват, след което се смилат и разбъркват с разтопеното кокосово масло, щипката сол и агавето. Разполагат се върху хартия за печене в тавичка по избор и блатът се оформя с ръка. След това се прибира във фризера. Докато стяга, фурмите (без костилки) се пасират с растителното мляко, разтопеното кокосово масло, ванилията и щипка сол. Готовата смес се излива върху блата и върху нея се нареждат фъстъците. Те са нарочно “небрежно” обелени, за да се усеща тяхната соленост. Десертът разчита именно на този баланс между сладко и солено. Щом се наредят фъстъците, десертът се пъха отново във фризера. Хубаво е да поседи там 1-2 часа преди да се залее с глазурата. Шоколадът се приготвя като в разтопеното кокосово масло се прибавят какаото, агавето и щипка сол. Щом се излее глазурата, десертът за трети път се връща на студено в хладилника за 10-15 минути. Да чакаш да стегне, е единственото предизвикателство в тази рецепта, но щом опиташ резултата, осъзнаваш че напълно си заслужава.