
Време за приготвяне:
40 мин
Необходими продукти за 6 порции:
3 консерви домати на кубчета (по 400 г)
100 г червена леща
2 скилидки чесън
1 щипка канела
1 щипка кардамон
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. куркума
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за гранолата:
100 г овесени ядки
50 г белени лешници
50 г белени тиквени семки
50 г белени слънчогледови семки
1 стрък розмарин
2 стръка мащерка
100 мл студено пресован зехтин
1 с. л. едрозърнеста горчица
2 с. л. кленов сироп
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
200 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Розмаринът и мащерката за гранолата се наситняват. Лешниците се накълцват на едро и се смесват в купа с тиквените и слънчогледовите семки, овесените ядки, розмарина и мащерката. Наливат се зехтинът и кленовият сироп, прибавя се горчицата, подправя се със сол и черен пипер. Разбърква се добре. Сместа се изсипва в тава и се пече 12–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като от време на време се разбърква. Оставя се да се охлади. Чесънът се накълцва и се запържва на слаб огън в сгорещения зехтин. Наливат се доматите и се овкусява с канелата, кардамона, червения пипер и куркумата. Добавя се и лещата, наливат се 500 мл вода и супата се вари, докато лещата стане готова – около 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Всяка порция се сервира с гранола и 1–2 с. л. заквасена сметана.