
Домашни сарми, от Polka dot kitchen
Супер вкусни домашни сарми!
Време за приготвяне:
120 – 150 мин
Продукти:
Необходими продукти за около 38 сармички :
300 г Ориз арборио + Булгур, &NOTHING MORE
1 средноголяма глава Кисело зеле
1 стрък Праз
3 Моркова
1 глава Червен лук
2 Червени люти чушлета
5-6 с.л. Зехтин GAEA
1 шепа Тъмни стафиди
1 ч.л. Червен пипер &NOTHING MORE
1 ч.л. Сладък пушен пипер LA CHINATA
1,5 ч.л. Хималайска сол &NOTHING MORE
1,3 л Зелев сок
Приготвяне:
1️. В по-дълбок тиган задушете в мазнината нарязаните на ситно лук, праз, чушлета и моркови.
2️. Добавете всички подправки.
3️. Към тях добавете ориза (предварително измит) и запържете леко.
4️. Добавете солта и залейте ориза с вода, точно колкото да го покрие.
5️. Оставете под капак на средна температура, като разбърквате през 7-8 минути докато ориза омекне, но не трябва да се разкашква. Долейте още вода при нужда. За около 20-на минути трябва да сте готови.
6️. Докато изстине, пригответе зелето в чиста купа.
7️. Отделете внимателно всички листа. По-големите разрежете на две, така че да имате две равни половини. По-малките оставете цели. На всички внимателно с нож отрежете твърдата част от стеблото, препоръчвам да го отделите като триъгълниче.
8️. Остава да завием като сложим около 1 с.л. от ориза в единия край на зелевото листо. След това завиваме веднъж като рулце, подвиваме лявото и дясното крайче на листото (подобно на пощенски плик) и завиваме отново в същата посока.
9️. В дълбока тенджера поставете метална решетка или термоиздържлива чиния, върху нея наредете малките останали неизползваеми зелеви места и редете сармичките отгоре на няколко реда, плътно едни до други.
10. Когато сте готови залейте със зелевия сок и добавете вода, като целта е сместа почти да покрива всички сарми. При нужда може да сложите чиния и отгоре да притиска. Захлупете с капак и варете на средна температура около 1,5 часа или докато водата почти е извряла.