Морковена торта, от Polka dot kitchen
Супер вкусна морковена торта!
Време за приготвяне:
50 – 60 мин
Продукти:
Необходими продукти:
За блатовете – 2 бр., 26 см.:
4 Яйца или 1 яйце + 2 зрели банана (и двата варианта са изпитани)
140 г Кокосова или кафява захар &NOTHING MORE
1 ч.л. Ванилова есенция
215 г Растително олио (Диди често смесва зехтин, тиквено и орехово олио)
200 г Овесено брашно &NOTHING MORE
60 г Кокосово брашно (отново може да замените с овесено)
1,5 ч.л. Бакпулвер &NOTHING MORE
1 ч.л. Сода бикарбонат &NOTHING MORE
1 ч.л. Канела &NOTHING MORE
1/3 ч.л. Хималайска сол &NOTHING MORE
320 г Настъргани моркови
100 г Орехи, наситнени
За крема:
625 г Крема сирене
5 с.л. Еритритол (може да замените с кокосова захар, но няма да запазите белия цвят)
160 г Бял шоколад
3 с.л. Кокосово масло &NOTHING MORE
1 Лайм, кора
Декорация по избор – Диди направи „венец“ от морковени спиралки (направени с белачка), орехчета, мента и тънки ленти портокалови корички.
Приготвяне:
1️. Разбийте яйцата (или яйцето+бананите) със захарта до пухкавост.
2️. Добавете ванилията, след което олиото на тънка струйка при постоянно бъркане до хомогенна смес.
3️. Добавете брашната, бакпулвера, содата, канелата и солта и разбъркайте.
4️. Прибавете морковите и орехите и смесете.
5️. Разделете сместа в две тавички с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180*С без вентилатор за около 20 мин. Когато ги извадите, трябва да са все още влажни и меки.
6️. Докато блатовете изстиват е време да приготвим крема.
7️. Разбийте крема сиренето с еритритола.
8️. На водна баня разтопете бял шоколад с кокосовото масло и настържете кората на 1 лайм.
9️. Добавете при постоянно бъркане шоколадовата смес към крема сиренето до получаване на деликатен крем.
1️0️. Сглобяваме тортата – редуваме блат с крем.
1️1️. Украсете и оставете в хладилник за 2 часа.